Блог класация

неделя, 31 март 2013 г.

Сладкото изкушение - торта

-->


   Тортата е може би, един от най-популярните десерти в света. Няма рожден ден или сватба без това сладко изкушение. Точна дата за създаването на тортата няма, но се предполага, че първата рецепта датира от преди 2000 години. Тази рецепта е включвала брашно, мед, орехи, яйца, мляко и ароматизатори.
   От 1900 година насам рецептите за торти са далеч по-сложни.В днешно време тортите обаче са цяло изкуство, на което се учиш цял живот, защото разнообразието им е неизчерпаемо.
   Една от най-популярните торти в света е тортата „Сахер“. Тази торта с богат шоколадов вкус е един от най-известните Виенски кулинарни специалитети. Историята и започва през далечната 1832 г., когато Принц Метерних възложил на готвача си отговорната задача  да създаде уникален десерт за няколко важни госта. Тъй като главният готвач се разболял, тази работа трябвало да свърши 16 годишния Франц Сахер, по това време втора година чирак в кухнята на Матерних. Той завършил обучението си и отворил луксозен магазин за деликатеси във Виена.
   През втората половина на 19 век се раждат също така небезизвестните торта „Наполеон“и унгарската торта „Добуш“
   Италианците вкарват нежния вкус на маскарпоне в една от най-популярните торти в света. На италиански „тирамису“ означава буквално „ ободри ме!“ заради двете си съдържащи кофеин съставки - кафето и какаото. За време на появата му се сочат 60-те година на XX век. „Тирамису” е сред най-разпространените десерти днес. Рецептата му е адаптирана за торти, пудинги, сладоледи и други варианти на десерти.
   Днес аз ще се опитам да пресъздам част от всички тези неустоими изкушения и всичко това да бъде споделено с вас!

събота, 23 март 2013 г.

Торта "Сахер"

Необходими продукти

 за блата: 
220 гр. черен шоколад
120 гр. брашно
120 гр. захар
150 гр. меко масло
8 яйца
за пълнежа:
200 гр. конфитюр от кайсии
1 с. л. лимонов сок
за глазурата:
220 гр. черен шоколад
200 гр. захар
1 с. л. глюкоза (аз използвах малко желатин - половин пакет)
250 мл. течна сметана
ванилова есенция
за декорация:
120 гр. шоколад по избор (бял, черен или млечен)

Начин на приготвяне: 
Разтопяваме шоколада на водна баня и го оставяме настрана.
Маслото и захарта се разбиват на пухкав крем, след което добавяме жълтъците един по един,
като се разбиват добре след всяко добавяне. Следва разтопеният шоколад. Брашното се пресява
над сместа и се разбърква добре. 
Белтъците се разбиват на сняг и по малко се добавят към шоколадовта смес като се разбъркват 
внимателно.
Сместа се изсипва в покрита с намаслена хартия форма за печене (форма с размер 23 см.) пече се на 180º в предварително загрята фурна.
Блатът се оставя да се охлади за 10 минути във формата и тогава се изважда. Оставя се да се охлади напълно и чак тогава се разрязва на две равни части по хоризонтал.
Конфитюра от кайсии се смесва с лимоновият сок и се загрява на умерен огън докато се втечни. Минава се през цедка за да стане гладък след което се намазва обилно едната половина от разрязания блат, слага се отгоре другата половина и мажем отново обилно.
За глазурата всички продукти (без желатина, ако не използваме глюкоза) се смесват в тенджерка и се слагат на умерен огън за да се разтопи шоколадаи да се получи хомогенна смес. Оставяме сместа да заври. Не трябва да ври буйно. Сваляме от огъня (ако използваме желатин, сега е момента да се прибави, като предварително е накиснат в студена вода и след това загрят на водна баня) и с получената глазура заливаме тортата. Определено от глазурата ще остане. Тортата се оставя в хладилник докато стегне глазурата.
За декорацията, рзтопяваме шоколада, поставяме го във фунийка от хартия за печене и изписваме 12 пъти (в случая аз 16) пъти Saher отново върху хартия за печене. Оставят се в хладилник докато стегнат. Правят се розички, които да ни послужат за опора на надписите. Розичките могат да се направят от сметана, маслен крем или като мен в случая от захарно тесто.
       
                     Тортата е с невероятен шоколадов вкус!!!


Торта "Рафаело"


-->

Необходими продукти:  
3 блата (Тортата е правена с готови блатове. Скоро ще публикувам  рецепта за пандишпанов блат,)
2 пакета бишкоти
250 гр. краве масло
400 гр. кондензирано мляко
100 гр. кокосови стърготини
сироп приготвен от 150 гр, захар, 200 мл. вода и кокосови стърготини за аромат.

Начин на приготвяне: Разбиваме с миксер маслото до побеляване и постепенно прибавяме на тънка струйка от кондензираното мляко. Прибавяме кокосовите стърготини, разбиваме добре и оставяме крема за около час в хладилник.

Сглобяването на тортата е стандартно: блат, сиропиране, от изстудения крем, отбово блат и така... Препоръчвам долния блат да се сиропира по-малко, за да може при разрязаването на тортата парчетата да изглеждат добре.


 




А ето още една снимка на торта приготвена със същия крем, но вместо с бишкоти отстрани има  тънко нарязани бадеми.