Блог класация

четвъртък, 9 май 2013 г.

Торта „Бяла неделя“


Продукти:

Пандишпанов блат:
  • 8 яйца
  • 8 с. л. брашно
  • 8 с. л. захар
  • 2 с. л. какао
  • 1 бакпулвер
  • ванилия
Крем 1:
  • 500 мл. прясно мляко
  • 250 гр. масло
  • 200 гр. захар
  • 90 гр. Брашно
  • 25 гр. Нишесте
Крем 2:
  • 500 мл. Сладкарска сметана
  • Захар на вкус


Орехов гриляж:
  • 300 гр. Захар
  • 200 гр. Орехи
Шоколадова глазура:
  • 100 гр. Бял шоколад
  • 100 мл. Сладкарска сметана
  • Малко масло
Сироп:
  • 1 ч. ч. захар
  • 2 ч. ч. вода
Начин на приготвяне:
Блатове:
Разделете белтъците от жълтъците. Жълтъците разбийте с по-голямата част от захарта до получаването на хубава и гъста пяна. Разбийте и белтъците на сняг, като на края добавите към тях останалата захар. Прибавете внимателно жълтъците към белтъците, като бъркате внимателно със шпатула за да не спаднат.
Пресейте брашното със бакпулвера и какаото и го добавете към яйчената смес, като отново бъркате много внимателно. Добавете и ванилията. Не е желателно да се бърка много продължително време.
Изсипете сместа в предварително намаслена и покрита с хартия за печене форма с диаметър 26 см. Сместта се изпича в загрята на 180º фурна. Не отваряйте фурната през първите 15 – 20 минути.
След като изпечете блата, може да го оставите да изстине във фурната. Извадете го от формата едва тогава, когато е изстинал напълно. Желателно е да направите блата един ден предварително

Крем 1:
Сложете млякото да заври със захарта. Разбийте брашното и нишестето с малко мляко или вода, за да се получи кашичка, която да добавите към заврялото мляко. При непрекъснато бъркане нека сместа да заври. Свалете от огъня и оставете крема да изстине напълно. Прилича малко на тесто, но не се притеснявайте. Към изстиналият крем добавете маслото и с помощта на миксер разбийте хубаво сместа. Това отнема доста време, но именно тук е момента ако има някакви бучки в крема те да се разбият. Трябва да ви се получи хубава, пухкава смес.

Крем 2:
Просто разбийте сметаната със захарта. Много е важно, за да не ви се пресече сметаната, тя да бъде студена (около 1º).

Орехов гриляж:
Загрейте и поставете подходящ съд в който да изсипете захарта и орехите. Оставете го на бавен огън докато захарта се разтопи. По желание може да се добави и малко масло. След това изсипете сместа в намаслена чиния и оставете да изстине. С помощта на хаванче или чук счукайте карамела на дребни парченца.

Шоколадова глазура

Сложете сметаната да заври и към нея добавете шоколада и маслото. Свалете от огъня и бъркайте до получаването на хомогенна смес. Преди да изсипете  върху тортата, оставете да изстине!

Сглобяване на тортата:

С нож или конец разрежете блата на три части. В подходяща чиния сложете първият блат и го сиропирайте с една трета от приготвения сироп. Намажете с крем 1 и поръсете обилно с ореховия гриляж. Отгоре сложете вторият блат и отново сиропирайте и намажете с разбитата сметана и отново сложете от гриляжа. Най-отгоре сложете и третият блат, като отново го сиропирате и намажете тортата отгоре и отстрани със крем 1.
С помощта на пош направете отгоре на тортата един бордюр от сметана, който да не позволи на шоколадовата глазура да се разтече отстрани. После с черен шоколад направете хоризонтални линийки, които да изтеглите с нож за да се получат пътечките. Оставете тортата да се постегне и след покрийте тортата отстрани отново със орехов гриляж.
Аз така и не успях да направя характерните за тази торта шоколадови пурички и вместо тях направих от бял шоколад кръгчета, които поставих върху бордюра от сметаната.
Оставете тортата за около 12 часа да престои.





Няма коментари:

Публикуване на коментар