Блог класация

неделя, 31 март 2013 г.

Сладкото изкушение - торта

-->


   Тортата е може би, един от най-популярните десерти в света. Няма рожден ден или сватба без това сладко изкушение. Точна дата за създаването на тортата няма, но се предполага, че първата рецепта датира от преди 2000 години. Тази рецепта е включвала брашно, мед, орехи, яйца, мляко и ароматизатори.
   От 1900 година насам рецептите за торти са далеч по-сложни.В днешно време тортите обаче са цяло изкуство, на което се учиш цял живот, защото разнообразието им е неизчерпаемо.
   Една от най-популярните торти в света е тортата „Сахер“. Тази торта с богат шоколадов вкус е един от най-известните Виенски кулинарни специалитети. Историята и започва през далечната 1832 г., когато Принц Метерних възложил на готвача си отговорната задача  да създаде уникален десерт за няколко важни госта. Тъй като главният готвач се разболял, тази работа трябвало да свърши 16 годишния Франц Сахер, по това време втора година чирак в кухнята на Матерних. Той завършил обучението си и отворил луксозен магазин за деликатеси във Виена.
   През втората половина на 19 век се раждат също така небезизвестните торта „Наполеон“и унгарската торта „Добуш“
   Италианците вкарват нежния вкус на маскарпоне в една от най-популярните торти в света. На италиански „тирамису“ означава буквално „ ободри ме!“ заради двете си съдържащи кофеин съставки - кафето и какаото. За време на появата му се сочат 60-те година на XX век. „Тирамису” е сред най-разпространените десерти днес. Рецептата му е адаптирана за торти, пудинги, сладоледи и други варианти на десерти.
   Днес аз ще се опитам да пресъздам част от всички тези неустоими изкушения и всичко това да бъде споделено с вас!

Няма коментари:

Публикуване на коментар