Блог класация

събота, 23 март 2013 г.

Торта "Сахер"

Необходими продукти

 за блата: 
220 гр. черен шоколад
120 гр. брашно
120 гр. захар
150 гр. меко масло
8 яйца
за пълнежа:
200 гр. конфитюр от кайсии
1 с. л. лимонов сок
за глазурата:
220 гр. черен шоколад
200 гр. захар
1 с. л. глюкоза (аз използвах малко желатин - половин пакет)
250 мл. течна сметана
ванилова есенция
за декорация:
120 гр. шоколад по избор (бял, черен или млечен)

Начин на приготвяне: 
Разтопяваме шоколада на водна баня и го оставяме настрана.
Маслото и захарта се разбиват на пухкав крем, след което добавяме жълтъците един по един,
като се разбиват добре след всяко добавяне. Следва разтопеният шоколад. Брашното се пресява
над сместа и се разбърква добре. 
Белтъците се разбиват на сняг и по малко се добавят към шоколадовта смес като се разбъркват 
внимателно.
Сместа се изсипва в покрита с намаслена хартия форма за печене (форма с размер 23 см.) пече се на 180º в предварително загрята фурна.
Блатът се оставя да се охлади за 10 минути във формата и тогава се изважда. Оставя се да се охлади напълно и чак тогава се разрязва на две равни части по хоризонтал.
Конфитюра от кайсии се смесва с лимоновият сок и се загрява на умерен огън докато се втечни. Минава се през цедка за да стане гладък след което се намазва обилно едната половина от разрязания блат, слага се отгоре другата половина и мажем отново обилно.
За глазурата всички продукти (без желатина, ако не използваме глюкоза) се смесват в тенджерка и се слагат на умерен огън за да се разтопи шоколадаи да се получи хомогенна смес. Оставяме сместа да заври. Не трябва да ври буйно. Сваляме от огъня (ако използваме желатин, сега е момента да се прибави, като предварително е накиснат в студена вода и след това загрят на водна баня) и с получената глазура заливаме тортата. Определено от глазурата ще остане. Тортата се оставя в хладилник докато стегне глазурата.
За декорацията, рзтопяваме шоколада, поставяме го във фунийка от хартия за печене и изписваме 12 пъти (в случая аз 16) пъти Saher отново върху хартия за печене. Оставят се в хладилник докато стегнат. Правят се розички, които да ни послужат за опора на надписите. Розичките могат да се направят от сметана, маслен крем или като мен в случая от захарно тесто.
       
                     Тортата е с невероятен шоколадов вкус!!!





Няма коментари:

Публикуване на коментар